Pizza Shitake
składniki:
2,5 szklanki maki pszennej,3 dk. drożdży,
olej rzepakowy,
3/4 szklanki ciepłej wody,
20 dk. sera żółtego (najlepiej ser żółty morski),
40 dk. grzybków shitake,
3 duże cebule,
4 pomidorki,
kiełki fasoli mung.
Przyprawy : pieprz, sól, oregano.
Sposób przyrządzania :
grzybki shitake, pokrojoną w półksiężyce cebule przyprawione sola, pieprzem i oregano smażymy na patelni na oleju.
mąkę, szczyptę soli umieszczamy w misce, w tym samym czasie rozrabiamy roztwór płynny w szklance, tj. woda, drożdże, łyżka stołowa oleju i wlewamy go do miski z mąką, wszystko razem ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto (ciało plastyczne), formujemy na kształt kulki i pozostawiamy w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 minut do momentu urośnięcia. Kiedy ciasto jest gotowe to na ówcześnie przygotowanej blasze ( posmarowanej olejem) rozpościeramy ciasto.
Sos - 4 pomidorki, wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ser - trzemy na dużych oczkach.
Farsz rozkładamy na cieście, posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, następnie zwiększamy ogień i pieczemy 10 - 15 minut.
Pizze podajemy z sosem pomidorowym i kiełkami fasoli mung.
Danie jest smaczne, ma oryginalny smak i mnóstwo antyutleniaczy.
Grzyby shitake posiadają właściwości lecznicze.