sobota, 20 listopada 2010

Leśne Danie Obiadowe

Łopatka z Dzika - Czarne Łepki - Marchewka z Groszkiem

Składniki :
1/2 kg. łopatki z dzika,                                                     
1 jajko,
1 kg. ziemniaków,
1 słoik marchewki z groszkiem,
10 dk. czarnych łepków suszonych,
5 dk. masła,
2 łyżki stołowe maki pszennej,
bułka tarta,
olej rzepakowy,
cukier brązowy trzcinowy,
 siemię lniane zmielone.


PRZYPRAWY :
sól, pieprz, majeranek, vegeta naturalna, liście laurowe, koperek suszony.

Sposób przyrządzania :
Kulki - zmieloną łopatkę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, formujemy 3 kulki i podsmażamy na oleju do zarumienienia się. Gotowe kulki przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy vegetę i czarne łepki oraz 3 listki laurowe. Sos gotujemy ok 30 minut, następnie zaprawiamy mąka.


Marchewka z groszkiem - całość ze słoika wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy, następnie odlewamy wodę i dodajemy masło oraz słodzimy cukrem według uznania, podgrzewamy ok 5 minut, po nałożeniu do miseczki dodajemy siemię lniane według uznania, ja daję 1 łyżeczkę.

Ugotowane i odparowane ziemniaki nakładamy na talerz, obok kładziemy kulkę i całość polewamy sosem, delikatnie posypujemy koperkiem.

Podajemy z marchewką z groszkiem.

Danie jest bardzo  smaczne i wysokokaloryczne, wygląda tradycyjnie ale smak jest oryginalny.

Życzę smacznego!!!