czwartek, 14 lipca 2011

LECZO

                                                              

                                                                      SKŁADNIKI:
Papryki; 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta, 3 pomidory, 4 ogórki kiszone, 15 dk. pieczarek, 3 średnie cebule, 30 dk. wędzonej kiełbasy np. morlińska, śląska, francuska, 100 ml. czerwonego półsłodkiego wina, 100 ml. oleju rzepakowego, vegeta natur lub sól, pół łyżeczki chili, zioła prowansalskie lub oregano( niewielka ilość)
sposób przyrządzania:
wszystkie składniki kroimy, paprykę na grubsze paski, pomidor i cebulę na piórka, ogórki na plasterki, , pieczarki na półplasterki, kiełbaskę w kostkę (smażymy oddzielnie na patelni do zarumienienia i dodajemy razem z tłuszczem), kolejność dodawania składników: papryka, pieczarki, cebula, ogórki,kiełbaska, pomidory, vegeta, chili, wino, zioła. Smażenie od samego początku trwa  1,5 godziny.
Podajemy z pieczywem, oczywiście różnego rodzaju, chlebek, bułeczki, pszenne, pełnoziarniste.
SMACZNEGO:-)