sobota, 2 lipca 2011

Gołąbki Tradycyjne

                                                                  
                                                                            

                                                                               

                                                                           składniki:
1 dosyć duża kapusta, 0.5 kg mięsa wieprzowego, mielonego, 2 bułki, 1 woreczek ryżu białego, 1jajko, pieprz, sól, vegeta natur, koncentrat, mąka.
sposób przyrządzania:
kapustę parzymy we wrzątku, zdejmujemy 12 pierwszych liści, mięso mielone mieszamy z jednym jajkiem, bułką namoczoną i odciśniętą oraz ugotowanym i wypłukanym ryżem, doprawiamy pieprzem i solą. Na płasko rozłożonym liściu nakładamy farsz, składamy boki liścia i następnie zwijamy go. w ten sposób powstają gołąbki. Bułkę dodaje się po to by mięso było miękkie. Gołąbki gotujemy do miękkości kapusty, w dużym garnku zalane wodą i przyprawione vegetą. Gotowe gołąbki możemy podawać w sosie pomidorowym (wodę z gołąbków zaprawiamy mąką i dodajemy koncentrat oraz przyprawy według uznania) lub podsmażane na patelni najlepiej na smalcu.
Oczywiście istnieją różne rodzaje gołąbków, z innymi farszami ale te oto przedstawię Państwu później.
SMACZNEGO:-)