piątek, 19 listopada 2010

Leśne Żeberka w Duszonych Talarkach

Składniki : 

1/2 kg. surowych żeberek,
mąka pszenna,
1,5 kg. ziemniaków,
1 główka czosnku lub czosnek granulowany,
olej rzepakowy.
PRZYPRAWY : chilli suszone, pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, bazylia, liście laurowe, koperek suszony.
Dodatki : zsiadłe mleko lub naturalna maślanka.

Sposób Przyrządzania :

Żeberka  podzielić na kilka części, potem posolić i posypać odrobiną chilli, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju do momentu zarumienienia się ich. Gdy już będą zarumienione przełożyć do  brytfanny, posypać bazylią.
Ziemniaki kroimy w dość grube talarki, przyprawiamy bazylią, solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków, dodajemy czosnek (wszystkie ząbki jednej główki lub czosnek granulowany według uznania) i 15 listków laurowych. Tak przyrządzone ziemniaki kładziemy na żeberka i całość polewamy olejem, zamykamy brytfannę i wstawiamy do piekarnika.
PIECZENIE : początkowo na dużym ogniu, po 15 minutach minimalizujemy ogień i pieczemy 40 minut.

Żeberka w Duszonych Talarkach podajemy z kubkiem zsiadłego mleka posypanego lekko koperkiem suszonym.

Danie jest bardzo smaczne, energiczne i  wyjątkowe.

Życzę Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz